Bakan Çelik : Çocuk değil 19 yaşında

Güncelleme Tarihi:

Bakan Çelik : Çocuk değil 19 yaşında
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2014 01:55

SOMA’daki faciada amcasının madende çalıştığını söylediği 15 yaşındaki Kemal Yıldız tartışma yarattı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik “15 yaşındaki çocuk madende olmamalı, inceleyeceğiz” derken maden şirketinin sahibi Soma Holding ve madende örgütlü sendika Maden-İş bu iddiayı yalanlıyor.

Haberin Devamı

Soma Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, 15 yaşında bir çocuğun madende çalışmasının söz konusu olmadığını belirterek, “Burası sendikalı bir iş yeridir. Sendikalı bir iş yerinde çocuk çalışamaz. Böyle çok şeyler dolanıyor” dedi. Maden-İş “Kesinlikle böyle bir şey yok, tüm işçiler kadrolu ve sendikalı” açıklaması yaptı.

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvelik Bakanı Faruk Çelik, Soma’da meydana gelen facianın üzerinden 20 saat geçtikten sonra ilk değerlendirmesini Hürriyet’e yaptı. Çelik, facianın yaşanmasının ardından “ortada görünmediği” iddialarına, “Tüm bakanlık olarak ilk andan itibaren oradayız. Kriz masası kurduk. Ben de Cumhurbaşkanı ile Soma’ya gidiyorum. Biz ocak defterlerini önemseriz. O defterler bize herşeyi anlatır. Maden defterleri incelenecek” dedi. Çelik, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

TRAFO NASIL PATLADI?

“Bakanlık olarak facianın yaşandığı ilk andan itibaren tayakkuz halindeyiz. Çok büyük bir acı, tarif edilemez. Allah tüm ailelere ve yakınlarına sabır versin. Kendi alanımıza düşen sorumlulukları yerine getireceğiz. Bakan yardımcım, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı, bürokratlar ve iş müfettişleri ilk andan itibaren orada. Kriz merkezi kuruldu. İşçiler ve aileleri için yapılabilecek herşeyle ilgileniyorlar. Ben de yarın (bugün) Cumhurbaşkanı ile Soma’ya gidiyorum. O maden ocağı, denetimlerin iyi yapıldığı, örnek gösterilen bir yerdi. Trafo nasıl patladı? Tam vardiya değişiminde olması korkunç bir şey. Ocakta iki kat madencinin bulunduğu bir anda yaşanması olayın boyutunu değiştirdi.

OCAK DEFTERLERİ ÖNEMLİ

Biz ocak defterlerini önemseriz. O defterler bize herşeyi anlatır. Maden defterleri incelenecek. Eksikler, yapılan yapılmayan ne vardı, onları araştıracağız. 15 yaşında bir çocuğun madende olması ne demek? Bu ayrıca araştırılacak bir konu. Bütün bunların nedenleri araştırılacak. Tüm ayrıntılara tek tek bakacağız. Madenlerden birinci derecede sorumlu bakanlık enerji bakanlığıdır. Biz işçiler ve aileleri, iş güvenliği ve eksiklikler yönünden araştırmamızı yapıyoruz. Bundan sonra sosyal haklarıyla ilgili atılacak adımları takip ediyoruz.

Haberin Devamı

13 İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI

Geçen dönem çıkardığımız İş Güvenliği Yasası sayesinde o madende kadrolu 13 adet iş güvenliği uzmanı, 4 doktor çalıştırılıyor. Bunlar yeni sağlanmış imkanlar. 8 saat vardiyalı sistemle çalışan iş güvenliği uzmanları var. O madende de diğer madenlerde de önemli adımlar attık. Ama, buna rağmen böylesine büyük bir facianın nedenleri araştırılacak, soruşturulacak.”

Maden-İş: 15 yaşında çalışan olamaz

Madende örgütlü Türkiye Maden-İş Sendikası adına açıklamalarda bulunan Genel Başkan Danışmanı Fikret Sazak, madende hiçbir şekilde taşeron çalışmadığını söyledi. Madendeki işçilerin tamamının kendi üyeleri olduğunu belirten Sazak, “Burada çalışanlar sigortalı ve sendikalı. Bir taşeron çalıştırılmasından bahsedemeyiz. Böyle bir şeye önce bizim üyelerimiz itiraz eder” dedi. Madende 15 yaşında bir çalışanın olmasının söz konusu olamayacağını savunan Sazak, “Böyle bilgiler geliyor, ancak doğru olma ihtimali yok denecek kadar az. Biz burada örgütlüyüz. Ama sonuçta bir kaza oldu. Bu nedenle tavrımız net, bir kaza varsa bir iş cinayeti hatta katliamı da vardır. Bunun için gerekli incelemeler yapılacaktır” dedi.

Soma Holding’in patronu Alp Gürkan;

Haberin Devamı

Söz konusu değil!

SOMA Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan Radikal’e yaptığı açıklamada, 15 yaşında bir çocuğun madende çalışmasının söz konusu olmadığını belirterek, “Burası sendikalı bir iş yeridir. Sendikalı bir iş yerinde çocuk çalışamaz. Böyle çok şeyler dolanıyor” dedi. Soma Holding’in Hürriyet’e açıklama yapan üst düzey yetkilisi ise 2009 yılında Ciner Grubu’ndan Soma Eynez bölgesinde 15 milyon ton kömür rezervinin üretilmesi kontratını aldıklarını belirterek, bu bağlamda üretilen kömürün sahibinin devlet olduğunu, bedel karşılığında işletme yapıldığını kaydetti.

15 YAŞ OLASILIĞI

Yıllık 3 milyon ton kömür üretimi bulunan Soma’da 3 bin çalışanları olduğunu söyleyen yetkili, “Sendikasız işçi çalışmıyor. Şirketimizin çalışanlarının yüzde 100’ü sendikalı. Bordrosuz, sendikasız çalışan işçimiz yok. 15 yaşında bir işçinin bizde çalışması gibi bir olasılık yok. Kimlik kaydı 15 olan birinin, bu şirkette çalışma imkânı yok” şeklinde konuştu. Madencilikte 30 yıllık geçmişe sahip olduklarını anlatan üst düzey şirket yetkilisi, “Türkiye’de bizim tek işlettiğimiz maden ocağı değil, işlettiğimiz maden ocaklarının hepsi denetime açık. Bugün dahi gelip gezilebilir. Dünya standartlarında iş yapmaya özen gösteriyoruz. Örnek olarak gelip öğrenciler gezdiriliyor. Doğru yatırımlar yapan, emniyete en fazla önem veren şirketiz” dedi.

Haberin Devamı

LİTERATÜRDE YOK

Madencilik dışında bir iş kazasıyla karşı karşıya olduklarını dile getiren yetkili, şöyle devam etti: “Çok farklı, çok trajik bir olay yaşandı. Madencilik dışında bir iş kazasıyla karşı karşıyayız. Madencilik literatürü içinden bir kaza değil, grizu patlaması ya da göçük değil. Ani bir alev alma durumu var. Trafo patlaması denildi, kaynağı tespit ettikten sonra bununla ilgili açıklamayı yapacağız. Şu an tek önceliğimiz, amacımız arkadaşlarımızı oradan kurtarmak. Bu yaraları sarmanın yollarını arayacağız. Kaynağını tespit edeceğiz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!